14/07/2020 Christian Hindborg
Som leder kender du nok fornemmelsen. Du sidder og skal have vagtplanen til at gå op, eller du har ekstraordinært travlt, så du ville ønske at du kunne klone nogle af dine medarbejdere. Udfordringen er nemlig, at der kun er én, der kan lave løn, én der kender IT systemet og én der sidder med noget tredje specialviden, som du som leder knap nok selv har et overblik over.
Så går folk på ferie, nogle bliver syge, eller de skal måske på kursus. Og med ét, går virksomheden i stå på dette arbejdsområde, for ingen kan tage over.
Her bliver vidensdeling enormt vigtig. Det handler om, at viden bliver i forretningen og ikke i hovedet på den enkelte medarbejder. Har du nøglemedarbejdere, som alene sidder med en vigtig viden, så står du med et stort problem, hvis denne medarbejder pludselig finder et andet job. Så sårbar en situation må du ikke stille sin virksomhed i. Hvis denne person stopper, og det hele ligger i hovedet, så forsvinder den viden jo ud af forretningen.
Vidensdeling handler grundlæggende om, at flere kan og skal løse samme opgave. Så kan den ene også tage på ferie og med god samvittighed vide, at der er en anden i virksomheden, som kan løse opgaverne.
Det betyder også, at de to kan sparre med hinanden og samarbejde om at forbedre arbejdsprocesserne, så der skabes mere effektivitet i virksomheden.
Viden skal med andre ord blive i forretningen.
Det kan ikke siges tydeligt nok.
Men hvordan får du så medarbejderne med på dette? Viden er jo også magt, og en medarbejder kan bruge sin viden til at gøre sig selv uundværlig. Men her må du arbejde med holdånden.
Hvis vi har to medarbejdere, der sidder med hver deres viden om den samme opgave og de ikke deler denne viden, så er der jo noget, der går tabt. Det øjeblik vi vidensdeler, så sætter det andre i stand til at stille spørgsmål til arbejdsprocessen, og så kan du gå i gang med at forbedre den.
Men det kan også være to medarbejdere, der laver noget forskelligt. Hvis målstyringen er god nok, og vi ved, at vi for eksempel gerne vil have fat i X kunde som et mål. Så er det vigtigt, at vi kan se hinandens mål på en simpel måde. Hvis forskeren i din R&D afdeling måske laver et andet produkt rettet mod samme virksomhed, som sælgeren vil have fat i, så kan de jo bidrage med vigtig viden. Eller endnu bedre, de har en kontaktperson ind i virksomheden, som måske kender nogen, som kender nogen.
Når det lykkes, så giver det lederen og medarbejderne den ro, der skal til for at træffe de rigtige valg ud fra, hvad der er bedst for teamet og virksomheden.
Det giver lederen ro, da det gør virksomheden mindre sårbar.